Jak pozbyć się moli w kuchni?

W Kuchni
Jak pozbyć się moli w kuchni?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Mole spożywcze to zdecydowanie nieprzyjemni i nieproszeni goście. Jeśli zawitały również do Twojej kuchni, to z pewnością przydadzą Ci się nasze sprawdzone sposoby na skutecznie pozbycie się ich.

Mole spożywcze, czyli brązowo-szare motyle, to zdecydowanie jedne z najmniej przyjemnych istot, które mogą zawitać do Twojej kuchni. Podpowiadamy jednak, jak możesz skutecznie się ich pozbyć.

Zainfekowane produkty

Aby pozbyć się moli, musisz przede wszystkim wyrzucić każdy zainfekowany produkt. Mole lubują się głównie w sypkich i suchych produktach spożywczych, takich jak mąka, kasza, ryż i to właśnie tam  dorosłe owady składają jaja. Larwy moli są w stanie przegryźć folię opakowania i przecisnąć się nawet przez najmniejszą szczelinę. Jeśli więc widzisz w żywności nici i oprzędy, oznacza to, że mogły się tam zadomowić. Wyrzuć wszystkie takie produkty do worka na śmieci, pamiętając, aby go szczelnie zawiązać, i natychmiast wynieść na śmieci. Profilaktycznie dobrze wyrzucić nie tylko produkty, w których są obecne mole i ich larwy, lecz także wszystkie inne, z którymi mogły mieć kontakt.

Mycie szafek kuchennych i domowe sposoby

Jak już pozbędziesz się zainfekowanych produktów, koniecznie wymyj dokładnie wszystkie szafki, pamiętając w szczególności o rogach – Mole lubią kryć się w takich zakamarkach, ponieważ znajdują się tam resztki jedzenia, którymi się żywią. Szafkę możesz umyć ciepłą wodą z mydłem.

Dla pewności możesz do umycia szafek użyć także roztworu wody z octem oraz olejkiem cytrusowym. Dobrym sposobem jest także wstawienie do szafki miseczki z gorącym octem na kilkanaście minut. Możesz też nabić w ususzoną pomarańczę goździki i pozostawić ją na półce kuchennej, postawić w szafce napar goździkowy lub wstawić do środka aromat waniliowy. Dobrą pułapką, którą możesz wstawić do szafki, jest także ocet winny z winem wytrawnym – ta pułapka na mole skutecznie przyciągnie owady, które będą topić się w roztworze.

Ekologiczne pułapki oraz moskitiery

Rozwiązaniem, które pomoże Ci w walce z molami, jest pułapka ekologiczna. Jest to dobry sposób na pozbycie się niechcianych lokatorów, który będzie bezpieczny dla Ciebie oraz Twoich zwierząt domowych, ponieważ są one pozbawione szkodliwych substancji chemicznych.

Innym rozwiązaniem, które możesz zastosować w swojej kuchni, są moskitiery. Wystarczy, że zamontujesz je w oknach oraz przy wylocie wentylacji. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się moli z kuchni sąsiada do naszej.

Przechowywanie produktów

Aby zapobiec na przyszłość inwazjom moli, możesz przechowywać produkty takie jak kasze czy mąki w szklanych słoikach, które będą stanowiły barierę dla owadów. Słoiki należy przetrzeć z zewnątrz octem winnym, z kolei do środka można włożyć liść laurowy lub ziele angielskie, które dodatkowo odstraszają uporczywe mole. Dla jeszcze większej pewności, że produkty spożywcze są wolne od owadów, przed włożeniem kaszy czy ryżu do szklanego słoika, wstaw je na kilka dni do zamrażalnika.

Pamiętaj też, aby nigdy nie przechowywać produktów spożywczych, takich jak na przykład przypraw, w torebkach foliowych. Stwarzasz wtedy idealne warunki do rozwoju moli.

Zdjęcie główne: RODNAE Productions/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*